mandag 17. januar 2011

Tenk før handling!

Forrige mandag og idag hadde vi om diverse begreper som handler om normer og regler, der veldig mye tar utgangspunkt på ting fra nettet. Idag lærte jeg et nytt begrep: nettetikette. Nettetikette handler om høflighet på nett. En etikette er en uskreven regel ved kommunikasjon. 
Generell nettetikette er å være ærlig og høflig, tenke over hva du skriver, vise respekt for andre(livssyn, religion, rase, nasjon, lovverk, åndsverk) med mer. 
Men hva kan konsekvensene av å bryte slike lover?
Noe du kanskje ikke har tenkt på før du legger ut bilder av deg selv i f.eks. undertøy, eller helt borte på fest, er at det kan ha konsekvenser for livet. Nå til dags, så lettvint som alt har blitt, er det lett for en arbeidsgiver å søke deg opp på nettet og finne slike bilder, eller informasjon som er negativt med hensyn til jobben du søker. En undersøkelse viser at 50% av arbeidsgivere fra en undersøkelse finner data om jobbkandidatene før de gjør sin endelige beslutning, og 1/4 av disse strøk ut tidligere gode kandidater etter nettundersøkelser. 
Det er langt ifra bare jobb som er konsekvenser av hva du publiserer, mye av det du publiserer omhandler andre, og kan faktisk såre andre.  
Så min oppfordring er å tenke på hva du gjør før du publiserer noe på nettet, uansett om det er en liten kommentar, bilde eller en tekst. Vis høflighet på nettet, akkurat som du gjør muntlig!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar