tirsdag 19. oktober 2010

Blogging - et falskt liv?

Heia bloggen!
Som jeg nevnte tidligere i det første innlegget har jeg aldri vært en stor fan av blogging. Blogging er på en side bra; de tar ofte oppe aktuelle temaer i samfunnet for ungdommer, mens andre blogger er fagblogger som tar opp faglig kunnskap, slik som denne. Men på en annen side; mange unge jenter bruker bloggen til å fortelle om privatlivet sitt. Kan dette være sunt, og er en blogg verdt tiden den krever?
Selvfølgelig trenger ikke en blogg å stelles og mates med nye innlegg flere ganger om dagen. Men som tiden har vist oss har blogging blitt mer og mer vanlig, og flere innlegg om dagen er ofte en selvfølge. Ungdommer, ofte jenter, bruker store deler av hverdagen sin på å skrive om sitt privatliv. Men er det sunt å dele alt som skjer i livet ditt med omverden?
Definitivt ikke! EN blogger kan både få negative og positive kommentarer på bloggen, facebook, legger ut videoer om personen på youtube, og noen går så langt som å ringe. Mange av disse kommentarene og talene er negative. Ikke alle ungdommer tåler slik nedranking, og vil kanskje fremstå som en annen enn seg selv på bloggen.
I tillegg kan en hver person som slettes ikke kjenner deg bli din ”hemmelige” venn. Selv vet du ikke hvem personen er, men personen føler selv at en kjenner deg. For mange vil dette kanskje være en behagelig følelse, mange føler seg kanskje som en kjendis via internettet, og kan endelig halvt leve ut sin drøm. Via internett kan folk tro på alt som står. En blogger kan rett og slett blogge om en hverdag som aldri har oppstått, og legge ut bilder av ”seg selv” som egentlig er en annen. På denne måten kan også blogging bli brukt som en mobbemetode. Hvem som helst kan late som om en er en annen person, og skrive dumme ting som kan virke støtende for andre. Hva er sant og hva er fantasi på en blogg? Dette kan gjøre at ungdommer blir vant til det å lyve og andre vil finne seg en ny mobbemetode.
Blogger har også i større grad blitt en reklame side. Har du vært på en typisk jenteblogg og sett en video eller en tekst med bilder der jenta anbefaler sminke, klær eller handlewebsider? Er dette noe jenta virkelig anbefaler, eller har produsentene av produktet gitt jenta penger eller en haug av produktet deres for å anbefale produktene på bloggen? Mange blogger blir lest av flere titusener av mennesker hver dag, og dette kan være en bra markedsføring for mange produsenter for blant annet skjønnhetspleie og klær.
Ikke bare er det lyving, reklame og mobbing som er resultatet hos mange blogger, men flere timer per dag. Flere legger ut innlegg flere ganger om dagen, og den kjente bloggeren ”Voe” har til og med fått foreldrene sine til å bli sine ”assistenter” som svarer på mailer, kontakter og svarer produsenter og avtaler som Voe har med forskjellige, og støtter datteren fult ut mot negative lesere. Vil blogging ta hånd over lekser, jobb og andre viktige faktorer i livet? Vil ungdommen bli vant til et slags ”kjendisliv”, og prøve å leve som en kjendis gjennom bloggen?
Gjennom dette innlegget er ikke meningen at jeg skal rakke ned på alle bloggere der ute. Det finnes mange flinke bloggere der ute som klarer å holde bloggingen på bakkenivå. Mange er gode faglige bloggere som en lærer noe av, og andre skriver om hobbyer som interesser mange. Det går også an å skrive om livet der ute, uten å bli for privat, og tidsbruken på bloggen går ut av kontroll.
Hadde aldri trodd at jeg ville finne et slikt innlegg imot blogging på en blogg, men her er altså et som jeg selv har skrevet, ironisk nok, men sant. Vil velle ikke akkurat si at denne bloggen har tatt overhånd over mitt private liv, mobber eller ljuger. Hadde aldri trodd at jeg skulle si dette, men blogging kan faktisk også være lærerikt, slikt som detteJ
Snx! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar